Lån uten sikkerhet til egenkapital

Et lån uten sikkerhet er et annet uttrykk for forbrukslån. Grunnen til at forbrukslån kalles for lån uten sikkerhet er fordi banken ikke krever pant i boligen din for å innvilge deg et slikt lån. Dette har imidlertid noen konsekvenser for deg som låntager. For det første vil det være mindre risikabelt for deg å ta opp lånet. For det andre vil det også koste deg mer. Det at banken ikke har noen sikkerhet gjør at du som lånetaker utgjør en større risiko for banken enn andre låntakere som tar pant i en eiendom. Derfor er rentene på forbrukslån betydelig høyere enn hos andre typer lån.

Bør jeg ta opp et forbrukslån til egenkapital?

Du trenger minst femten prosent i egenkapital før du kan ta opp et huslån. Dette er ganske mye penger, spesielt dersom du er ung. Hvis du vurderer å kjøpe en bolig og trenger penger til egenkapital, bør du vurdere et forbrukslån. Tenk på en bolig som en mulighet for å investere i din framtid. Hvis du har en stabil jobb med fastlønn hver måned, er du en god kandidat for et forbrukslån. Det viktigste er at du sørger for å ta opp et lån du vet du kan betjene.

Hvordan går jeg fram?

Først og fremst trenger du å vite hvor mye penger du trenger å låne. Når du har først funnet ut av det, bør du ta kontakt med ulike banker og be om tilbud. Tenk å kontakte så mange banker som mulig. Kontakt helst banker du kjenner til, og ikke banker som dukker opp først når du søker opp på nettet, ettersom enkle kan være useriøse. Etter du har mottatt tilbudene bør du sjekke hva den effektive renten er, og velge lånet med den laveste renten. Se bort fra den nominelle renten, ettersom denne ikke inkluderer gebyrene du også må betale. Den effektive renten gir deg en mye mer nøyaktig informasjon om hvor mye gjelden din kommer til å være. Velger du lånet med den laveste effektive renten, blir det billigere for din del. Etter at du har funnet et passende lån, må du lese vilkårene nøye og gjør deg kjent med nedbetalingsplanen.

Tips

En viktig ting å huske på er at dersom du får innvilget lånet, kan du alltids refinansiere rentene hvis inntekten din går opp mens du fremdeles betaler på lånet. Rentene er høye fordi din betalingsevne er en risiko for banken. Desto høyere inntekten din er, desto mindre av en risiko du utgjør, og du kan be banken sette renten ned.